Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Monument W.A.J. Berkelmans

Wim Berkelmans werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het gemeentelijke bureau Bevolking in Tilburg. Hij bood hulp aan Joden en onderduikers. Hij was samen een paar andere verzetsstrijders verantwoordelijk voor de mislukte aanslag op 21 januari 1944 op de Tilburgse SDer Piet Gerrits. Deze aanslag mislukte en enkele van deze mannen doken onder. Later zijn zij opgepakt en gevangen genomen in de Polizeigefšngnis und Untersuchungs Gefšngnis in Haaren. Op 24 mei werden ze veroordeeld en samen met nog tien andere verzetsstrijders werden ze op 26 mei in de Drunense duinen gefusilleerd.

Het monument is een reliŽf ter nagedachtenis aan deze ambtenaar en verzetsman. Het reliŽf hangt op de 1e verdieping van het Stadskantoor. Boven het reliŽf staat de tekst:

WIM BERKELMANS GEBOREN TE TILBURG
31 MAART 1912
VOOR HET VADERLAND GEFUSILLEERD
TE VUGHT OP 26 MEI 1944
UIT PIňTEIT ZIJNER COLLEGAS


Op het reliŽf staat de tekst:

HOE GROEIT
DE LIEFDE
VOOR HET LAND BIJ
'T GROEIEN VAN ZIJN ROUW


Met dank aan de gemeente Tilburg.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Fedor de Vries

51.555502, 5.087206

Piet Gerrits was de meest gehate politieman van Tilburg

nov2019

Piet Gerrits was de meest gehate politieman van Tilburg

Hij jaagt tijdens de oorlog fanatiek op Joden en verzetsmensen, mishandelt gevangenen en kan niet met zijn handen van vrouwelijke arrestanten afblijven. Dit alles maakt Piet Gerrits tot de schrik van Tilburg en het maakt hem vooral ook de meeste gehate politieman van de stad.

Lees meer