TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Verdedigingsbunker Vi2

Bunker Vi2 ligt net ten zuiden van Visé en beschermde de weg van Dalhem naar Visé. De bunker hoorde tot de 3e verdedigingslinie van de stad Luik, la Position Fortifiée de Liège 3, PFL 3.

Het is de 2e bunker uit de linie Visé die in totaal uit 17 bunkers bestond.

De bunkers was uitgerust met een mitrailleur en een 47 mm anti-tankkanon. Ook had deze bunker een observatiekoepel. Deze koepel is ofwel in de oorlog door de Duitsers verwijderd en hergebruikt bij o.a. de atlantikwal, of omgesmolten voor hergebruik van het metaal. Of de koepel en het metaal is na de oorlog, toen de bunkers hun strategische waarde voor de verdediging van België hadden verloren, verkocht als schroot.

Van de voorzijde bezien stond in de linkerkamer van de bunker het kanon en rechts de mitrailleur. De geschutsopeningen zijn echter niet meer zichtbaar. Ze liggen onder het maaiveld. Boven de mitrailleurkamer aan de achterzijde bevond zich de koepel.

De vierkante opening geheel rechts (foto 1) was voor het zoeklicht. Dit zoeklicht had een reikwijdte van ongeveer 225 meter. Er waren exemplaren die op stroom werkte en exemplaren die als de bunker niet op het electriciteitsnet was aangesloten, op accu's.

Op foto 4 is een deel van het ventilatiesysteem zichtbaar. Aan de binnenzijde was op deze plek een handbediende ventilator aanwezig om de bunker snel van rookgassen te ontdoen als met de mitrailleur en het kanon geschoten werd. De bunker kon dan snel vol rook komen te staan en de soldaten vergiftigen. Met het ventilatiesysteem kon er extra verse lucht worden aangevoerd.

De toegang bestond uit een sluis met 2 stalen deuren. Rechts naast de toegangsdeur was een ontsnappingsluik ingebouwd. Dat was echter geheel aan het oog onttrokken en voorzien van een laag cement. Van binnenuit was dit deel gebarricadeerd met betonnen briketten en kon dit luik doorbroken worden in geval de deuren aan de buitenzijde geblokkeerd waren geraakt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski