TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voormalig Vliegveld Vogelsang

Met de bouw van de "NS-Ordensburg Vogelsang" in 1933/34 verwierf het "Duitse Arbeidsfront" boerderij Walberhof voor de aanleg van een veldvliegveld. Het vliegveld werd militair gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog tijdens de Duitse inval in de Benelux-landen en de aanval op Frankrijk, in de laatste fase van de oorlog door Amerikaanse eenheden, later door Belgische troepen.

Omdat de locatie zeer dicht bij de westelijke grens van het Duitse Rijk lag, gebruikten Luftwaffe-eenheden uit Münster de locatie van het latere vliegveld al in 1937 om starts en landingen te oefenen.
Met het begin van de Tweede Wereldoorlog op 1 september 1939 werd het vliegveld overgedragen aan de Luftwaffe.
Tegelijkertijd was het vliegveld een landingsplaats voor het retourtransport van gewonde Duitse soldaten, die voor eerste hulp werden opgenomen in het militaire hospitaal Vogelsang. Hier werden tot 700 vluchten per dag geregistreerd, maar na ongeveer een week na het uitbreken van de oorlog heerste de rust weer.

In de nazomer van 1944 landden Junkers Ju 87 duikbommenwerpers (Stuka) in Vogelsang. Onder dekking van de duisternis vielen de nachtjagers vijandelijke doelen dicht bij het front aan, zoals troepenconcentraties.
Op 11 september 1944 vlogen de nachtgevechtspiloten voor het eerst met negen vliegtuigen vanuit Vogelsang ontwrichtende aanvallen tegen Amerikaanse troepen in Luik, België, evenals wegen en spoorlijnen in het gebied; Eén machine keerde niet terug.
Op 13 september 1944 verplaatsten de nachtaanvalsvliegtuigen hun haven naar Keulen-Ostheim. Op zondag 17 september 1944 vernietigde de Wehrmacht de bouwwerken, waaronder de hangar en de landingsbaan, door ploegen en blazen.

Het vliegveld onder Amerikaanse troepen In februari 1945 werd de regio veroverd door Amerikaanse troepen. Deze maakten het vliegveld in een paar dagen weer operationeel. Daarbij legden ze stalen platen (zandplaten) over een lengte van ongeveer 1.100 meter als landingsbaan. Vanaf 23 maart 1945 was het vliegveld operationeel. Na de terugtrekking van de tactische troepen vonden van hieruit bevoorradingsvluchten plaats voordat het vliegveld op 10 juli 1945 werd gesloten.

Vanaf 1 september 1946 maakte het vliegveld Walberhof deel uit van het militaire oefenterrein Vogelsang, waar de Britten en vanaf 1950 de Belgische bezetter waren gestationeerd. Deze laatste gebruikte het vliegveld tot eind 2005.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma

Gerelateerde boeken