TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Gunnar Sonsteby

Vestre Gravlund Oslo

Gedenkteken
Gunnar Fridtjof Thurmann Sønsteby 11 januari 1918 - 10 mei 2012

Bijnaam(-namen) Kjakan (The Chin), onder andere nr. 24

Gunnar Sonsteby werd lid van de Noorse Verzetsbeweging nadat hij in 1940 Duitse soldaten door Oslo had zien marcheren. Hij werd de hoogst onderscheiden Noorse staatsburger, waaronder de enige persoon die het Oorlogskruis met 3 Zwaarden ontving, de hoogste militaire onderscheiding van Noorwegen.
Hij vluchtte naar Engeland, waar hij zich aansloot bij de Special Operations Executive en werd getraind in sabotage. Bij terugkeer in Noorwegen werd hij leider van de Milorg Group en de bende van Oslo en was hij verantwoordelijk voor vele sabotage- en moorddaden.
Hij opereerde onder 30 tot 40 verschillende namen en identiteiten en beschikte over 20 tot 30 safehouses waardoor detectie door de Gestapo kon worden vermeden.
Toen de Duitsers zich op 8 mei 1945 uit Noorwegen terugtrokken, leidde Gunnar Sonsteby de stoet toen kroonprins Olav, het eerste lid van de koninklijke familie, terugkeerde uit ballingschap in Londen. Hij diende ook als lijfwacht voor de kroonprins en familie bij de thuiskomst van de rest van de koninklijke familie, waaronder koning Haakon.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sharky Ward
  • Foto's: Anthony (Sharky) Ward

59.93414, 10.69578