TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Martin Linge

Vestre Gravlund Oslo

Gedenkteken
Martin Jensen Linge, DSC (11 december 1894 - 27 december 1941) was een acteur en officier. Hij leidde de Norwegian Independent Company 1 (beter bekend als Kompani Linge), een Special Operations Executive-eenheid die in 1941 werd opgericht uit Noorse vrijwilligers.
Als dienstplichtige luitenant nam Martin Linge in april 1940 deel aan de campagne in Noorwegen, onder meer aan de veldslagen om Åndalsnes. Nadat hij gewond was geraakt, werd hij eind april 1940 naar Groot-Brittannië geëvacueerd. In datzelfde jaar raakte hij betrokken bij de rekrutering en opbouw van een Noors netwerk in verband met de Britse SOE (Special Operations Executive), met als doel van sabotage, obstructie, guerrillastrijders en ondermijning achter de vijandelijke linies.
Het werk resulteerde onder meer in de Norwegian Independent Company No. 1, een Britse militaire eenheid bestaande uit Noorse vrijwilligers onder de SOE, later bekend als Kompani Linge. Martin Linge was de eerste commandant van het bedrijf.
In maart 1941 leidde Linge een kleine Noorse strijdmacht die, samen met Britse eenheden, landde in Stamsund en Svolvær op de Lofoten (bekend als de Svolvær-aanval). Tijdens de zogenaamde Måløy-aanval in december 1941, eveneens onder leiding van Linge zelf, werd hij doodgeschoten op de trappen van het Ulvesund Hotel in Måløy.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sharky Ward
  • Foto's: Anthony (Sharky) Ward

59.93416, 10.69601