TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Arne Christiansen

Vestre Gravlund Oslo

Gedenkteken
Arne Christiansen (8 mei 1910-1 juni 1952) was luitenant en kampmeester van het Noorse veldhospitaal in Korea (NORMASH, in bedrijf 1951-1954). Kort voordat hij na acht maanden dienst naar huis zou gaan, werd hij samen met twee Amerikaanse politiesoldaten enkele kilometers van het Noorse kamp in een hinderlaag neergeschoten.
Arne Christiansen was het eerste Noorse slachtoffer tijdens een militaire missie van de VN, en een van de twee slachtoffers tijdens de NORMASH-operatie in Korea. De andere was Brita Reisæter, die in 1954 stierf na een verkeersongeval.
Tijdens de oorlog was Christiansen lid van Kompani Linge. Hij keerde op jonge leeftijd terug naar Groot-Brittannië nadat hij aanvankelijk illegale activiteiten in Noorwegen had ontplooid. In 1942 werd hij voor twee organisatorische en educatieve missies teruggestuurd naar Noorwegen. In 1943 nam hij deel aan missies langs de Noorse kust en stak in dit verband veertien keer de Noordzee over. Aan het einde van de oorlog opereerde hij in Noorwegen, waar hij twee onafhankelijke sabotagemissies uitvoerde.

In een overlijdensbericht in Aftenposten op 26 juli 1952 schreef Hans Sollie, die met Christiansen in Korea was:

Weinigen van ons kenden zijn heldendaden uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Voor hem behoorde het tot het verleden en de dienst in Korea was anders en stelde andere eisen. ... Een rechttoe rechtaan kerel - een man door en door.
Christiansen was getrouwd met Kari geboren Mølbach-Nielsen (1919-1988). Het echtpaar wordt begraven op de Vestre-begraafplaats in Oslo.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

59.93417, 10.696