TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Weg van Herdenking nr. 8: Brug van Haelen

Om de geallieerde troepen die naar het noordoosten aan het optrekken waren, op te houden, liet het Duitse leger op het einde van de zomer van 1944, een deel van de brug over het meer van Robertville aan de kant van Bruyère ontploffen. Het was de bedoeling ook de stuwdam te doen springen, maar gelukkig mislukte dit. De ontplofte brug werd in de mate van het mogelijke gerepareerd zodat de lichte legervoertuigen erover konden. De zware legervoertuigen daarentegen moesten langs de stuwdam passeren.
De brug van Haelen werd gebouwd naar aanleiding van de constructie van de stuwdam in 1928-1929 en werd genoemd naar het dorp Haelen bij Diest, waar het Belgische leger op 12 augustus 1914 een Duitse aanval had afgeslagen. Deze benaming verving die van "Waterloo", een benaming door Pruisen toegekend aan de oorspronkelijke brug over de Warche, waarvan de bouw dateerde van 1861 ten tijde van de aanleg van de route tussen St. Vith en Baraque Michel (Belgisch-Pruisische grens).

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma

50.446723, 6.123835