TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Weg van Herdenking nr. 11: Kamp Elsenborn

Kamp Elsenborn werd in 1894-95 door het Duitse Rijk gebouwd als trainingsplaats voor de troepen. Tijdens de 1ste Wereldoorlog deed het dienst als artillerieopslagplaats, opleidingscentrum en gevangenenkamp. Nadat het kort in Britse handen was, nam het Belgische leger er 1920 zijn intrek, die het gebruikte voor artillerieoefeningen.
Op 10 mei 1940 werd het door de Wehrmacht bezet. Later werden er ook Oost-Europese gevangenen ondergebracht.
Op 9 augustus 1944 bombardeerde de Amerikaanse luchtmacht het kamp. Er vielen 200 doden en 70% van de gebouwen werd verwoest.
In september 1944 werd het kamp bezet door de Amerikaanse troepen. Toen het Ardennenoffensief begon, stootten de Duitse troepen op de verbitterde weerstand van het 5e Amerikaanse legerkorps, en ze slaagden er niet in de installaties te heroveren. Na de oorlog kwam het kamp weer onder het bevel van het Belgische leger.
Vandaag geeft er een museum een goed overzicht van de afwisselende geschiedenis van het kamp alsook van het Ardennenoffensief.
Op de weg naar Kalterherberg bij "Grünes Kloster", staat een gedenksteen voor een Belgische soldaat die er op 10.05.1940 om het leven kwam. Hij moet wel een van de eerste Belgische gesneuvelde zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma

Gerelateerde boeken