TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Weg van Herdenking nr. 10: Het Viaduct van Weywertz

De spoorlijn bekend als de "Vennbahn" werd op 1.12.1885 geopend. Tussen de stations Sourbrodt en Weywertz liep ze over het dal van de Warche over een viaduct met drie rondbogen. Ze vormde de verbinding tussen het steenkoolwinningsgebied van Aken en het Luxemburgse ijzerertsgebied en had ook een militaire functie aan de grens van Duitsland. Vanaf 1895 werd ze gebruikt voor het transport naar het militair oefenterrein Elsenborn. Tijdens de 1ste Wereldoorlog diende ze voor de bevoorrading van de Duitse troepen in België.
Om te voorkomen dat dit nogmaals zou gebeuren werd in de nacht van 10 mei 1940 het viaduct van Weywertz door een Belgisch commando opgeblazen.
Onmiddellijk bouwden de Duitsers een noodbrug, een imposante houtconstructie die nog tijdens de oorlog vervangen werd door een dam met een tunnel voor de Warche.
In de jaren 60 werd het personenvervoer gestopt en in de jaren 80 ook het militaire en goederenvervoer. Na een toeristisch gebruik vanaf de jaren 1990 werd de Vennbahn definitief buiten werking gesteld op 01.01.2007. In het kader van de Belgische RAVeL-programma heeft het traject een nieuwe bestemming als fiets- en wandelroute gekregen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma

50.443604, 6.165639