TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker Vi 1 Visé

Dit is bunker Vi1 oftewel Visé 1 uit de 3e verdedingingslinie 'La Position Fortifiée de Liège 3 (PFL 3). Deze linie van kleine en grote bunkers zijn aangelegd tussen de 1e en 2e wereldoorlog ronde de jaren '34 en '35. De sector Visé bestond uit 17 bunkers.

De PLF vormt 4 linies van forten en bunkers ter verdediging van de stad Luik.

Dit is de 1e bunker uit de Sector Visé. Deze sector wordt aan de zuidelijke zijde begrenst door de sector Agenteau, met bunker Ag10. Deze bunker is helaas na de oorlog gesloopt en bevond zich op ongeveer 300 m. van Vi1. De eerst mogelijk bunker in deze sector is bunker Ag9 die zich op een boerenerf bevindt. In noord-westelijke richting bevinden zich bunkers Vi2 en Vi3.

Het is het kleine type bunker en bevindt zich in een boomgaard. De beschadigingen zijn van na de oorlog. De stalen luiken en deuren zijn toen de bunkers buiten functie kwamen als schroot verkocht. (Aan de linker- en rechterzijde bevinden zich 10 bijenkasten ! die voor de bestuiving van de bloesem zorgen.)

Aan de noordzijde grenst deze sector op een afstand van 5 km aan Nederland.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski