TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Gemeente Ambtenaren

Het monument herinnert aan 34 gemeente-ambtenaren, die de Tweede Wereldoorlog niet overleefd hebben. Zij hadden een Joodse achtergrond, waren Jehovah’s Getuige, verzetsmensen, dwangarbeiders en/of slachtoffers van bombardementen of mislukte lanceringen van V2-raketten.

Deze ambtenaren waren medewerkers van de Gemeentelijke plantsoenendienst, de Gemeentereiniging, het Gemeentelijke Gasbedrijf, en het Gemeentelijke Elektriciteitsbedrijf.

Het is eigenlijk niet één monument, maar een samenstelling van 4 monumenten die kort na de oorlog bij de verschillende afdelingen van de gemeente opgericht zijn. In 2012 is besloten om deze bestaande monumenten op dezelfde locatie samen te brengen.

Dit samengestelde monument staat op het terrein van de Haagse Straat Organisatie aan de Plutostraat, direct achter het toegangshek. Hoewel het terrein eigenlijk niet toegankelijk is voor het publiek, is het toegestaan om het monument te bezoeken, maar alleen tijdens kantooruren, want dan staat het hek open.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Pieter Mielen
  • Foto's: Pieter Mielen