TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Visé

Monument ter herinnering van de eerste twee omgekomen infanteristen van het Belgische 12e linieregiment, Ze zijn op 4 augustus 1914 op deze plek aan de voet van de brug over de Maas omgekomen.

Hier zijn de eerste 2 Belgische infanteristen gevallen
Maulus L
Van Gastel P
12e linie regiment
12 augustus 1914

Links naast het monument staat nog een klein monument waarop meer informatie over het 12e linie regiment staat. Beide soldaten waren afkomstig uit Antwerpen.

Het 12e linie regiment raakte betrokken in de oorlog vanaf 4 augustus 1914, glorieus tot aan de wapenstilstand in 1918.

Onder commandant Majoor Collijns, vanaf 1 augustus verantwoordelijk voor de linker rivieroever, de dorpen Lixhe en Hermalle. Het 12e linie regiment wat het eerste regiment dat de oprukkende Duitsers stuitte. Bij de gedwongen terugtrekking vielen er twee slachtoffers uit Antwerpen. Gevallen dicht bij de brug.

MAULUS Lodewijk
VAN GASTEL Prosper

Verschillende moedige mensen uit de wijk Devant-le-Pont riskeerden hun leven de stoffelijke resten te bergen.

MAQUET Jean, liet daarbij het leven
KINET Libert, raakte gewond
PRIJOT Léon, slaagde er de volgende dag in

Beide soldaten werden eerst begraven op de begraafplaats van Devant-le-Pont maar later overgebracht naar het ereveld op de gemeentelijke begraafplaats Lorette van Visé. Ze worden tevens herdacht op het monument Aux Morts naast het stadhuis van Visé.

Soldaat Maulus, 23 jaar, wordt ook herinnerd op een gedenksteen in de Sint-Pauluskerk van Antwerpen. Hij wordt er herinnerd als de eerste Antwerpenaar die sneuvelde tijdens de 1e wereldoorlog.

Soldaat Van Gastel, 22 jaar. Van hem is iets minder bekend. Maar aangenomen mag worden dat ook hij in de kerk van Sint-Paulus op de gedenksteen wordt herinnerd als Antwerpenaar gesneuveld in de 1e wereldoorlog. (Hier is nader onderzoek voor nodig om dit te bevestigen.)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • www.bel-memorial.org
  • www.wardeadregister.be