TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voormalige Kazerne Gardes Frontière

Dit is de voormalige kazerne van de Gardes Frontière te Visé.

Deze kazerne is gelegen in het centrum van Visé. De kazerne is opgeheven en huisvest sinds 1982 een lagere school die vernoemd is naar Lieutenant Jacquemin die omgekomen is op 24 mei 1940. De kazerne was bestemd voor de zogenaamde 'cyclistes frontières', grenswielrijders, die de grenzen bewaakten. Zij verplaatsten zich per fiets op patrouille en naar de omliggende bunkers in de sector Visé en aangrenzende sectoren.

Op het kazerneterrein bevonden zich 4 bunkers, waarvan er nog 2 aanwezig zijn.

Ook bij deze kazernes zijn diverse zogenaamde 'barrage du câbles' aangebracht. Zowel aan de voor- als achterzijde. Een van de palen aan de achterzijde is gecodeerd als V6 I (nummer 11) ten teken dat deze bij bunker Vi 6 hoorde. Omdat deze paal zich tegenwoordig op een oprit van een particulier bevind, is hij wit geverfd zodat hij beter opvalt met parkeren. Zie voor een wat uitgebreidere uitleg over deze palen artikel wegversperring. De paal is zo goed verankerd (gezien de krachten die hij moest kunnen dragen) dat de eigenaar hem niet heeft verwijderd en zijn erfafscheiding er langsdoor heeft gemaakt.

Andere kazernes van 'cyclistes frontières' lagen o.a. in Hombourg en Henri-Chapelle.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski