TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker Vi 6-2 Visé

Dit is bunker Vi 6-2 van 17 bunkers die zich in Visé bevinden. Deze bunker hoort tot verdedigingslinie PFL 3 uit de sector Visé voor de verdediging van de stad Luik.

Zie voor een meer uitgebreidere beschrijving en uitleg van de verdedigingslinie het artikel over bunker Vi 1.

Deze bunker bevindt zich op een voormalig kazerneterrein in het centrum van Visé. De kazerne is opgeheven en huisvest sinds 1982 een lagere school die vernoemd is naar Lieutenant Jacquemin die omgekomen is op 24 mei 1940. De kazerne was bestemd voor de zogenaamde 'cyclistes frontières', grenswielrijders, die de grenzen bewaakten. Zij verplaatsten zich per fiets op patrouille en naar de omliggende bunkers in de sector Visé en aangrenzende sectoren.

Op het terrein van deze kazerne bevonden zich 4 bunkers van de linie PFL 3 sector Visé. Bunkers Vi 6, Vi 6-2, Vi 7 en Vi 7-2. Bunkers Vi 7 en Vi 7-2 zijn in latere jaren gesloopt, en bevonden zich bij de ingang aan de voorkant van de kazerne.

Dit is het kleine type bunker die doordat hij zich op het kazerneterrein bevond redelijk goed bewaard gebleven. De stalen deuren zijn nog aanwezig en geven goed weer hoe de deuren er bij de andere bunkers hebben uitgezien. Standaard waren de bunkers voorzien van 2 deuren die achter elkaar lagen met ongeveer 1 meter tussenruimte. Door de overvloedige begroeiing zijn de luiken niet zichtbaar. De bunker bevindt zich aan de oostzijde van de kazerne.

Hij was uitgevoerd in een rode kleur die nu nog steeds zichtbaar is. De rode kleur was een camouflage omdat veel gebouwen in dit deel van Wallonië met rode bakstenen gebouwd zijn of rood zijn geverfd. Op deze manier viel de bunker niet op.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski