TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker BM 6 Cheratte-Bas

Dit is bunker BM 6 uit de sector Barchon-Meuse (BM)

Het is de 6e en laatste bunker uit deze sector van de 2e verdedigingslinie voor de stad Luik, la Position Fortifiée de Liège 2 (PFL 2) en hoort bij fort Barchon.

Deze bunker was zodanig gecamoufleerd en gebouwd dat hij moest doorgaan als een gewoon huis. Er was zelfs een dak op gebouwd. De aanbouwschuur is van latere datum en hoort niet bij de bunker.

De linker geschutsopeneningen bevatten op de begane grond het 14 mm anti-tank kanon. Op de 1e etage de mitrailleur. De rechter geschutsopening op de 1e etage het zoeklicht. Op de begande grond bevond zich een geschutsopening om met geweren door te kunnen schieten. Ook aan de straatzijde bevindt zich een geschutsopening.

De bunker beschermde de weg, het spoor en de Maas.

Deze bunker werd na verloop van tijd zo lelijk in het straatbeeld, dat ze er een kustwerk van hebben gemaakt door hem te beschilderen. Op de doeken die in de geschutsopeningen zijn aangebracht zie je hoe de bunker er in de jaren 30 uitzag.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski