TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgisch Oorlogsgraf Mathieu Stenebrugen Cheratte

Graf van Mathieu Stenebrugen.

Hij werd door de Duitsers als vergeldingsmaatregel voor het ondervonden verzet tegen de zich terugtrekkende Duitsers, gefusilleerd te Wandre (Luik) op 5 september 1944.

7 dagen voor het einde van de oorlog in Wandre.

Mathieu Stenebrugen was geboren in Wandre en slechts 16 jaar. Blijkens het grafopschrift liet hij ouders en broers/ zussen na.

Waarom hij er tussen uit is gepikt blijft een vraagteken. Welk gevaar zou van een jongen van 16 nog uitgaan tegen het einde van de oorlog? Maakte hij per ongeluk oogcontact met de zich terugtrekkende Duitsers? Stond hij in de weg?

Een tragisch verhaal.

Mathieu wordt herdacht met een herinneringskruis op de plek waar hij gefusileerd werd in Wandre. Zo'n 7 km van de plek waar hij nu begraven ligt. Op zijn graf is de overlijdensdatum van 4 september 1944 aangegeven in tegenstelling tot op het monument waar 5 september 1944 op staat. Ook wordt zijn naam daar gespeld als Steenebrugen.

Hij wordt tevens herinnerd en geëerd op het monument bij het oude stadhuis van Cheratte. (Rechter paneel, tweede van onder).

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski