TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Observatiepost van Kajmakcalan

De observatiepost van het opperbevel van het Servische leger op Kajmakcalan in het Pionirski-park is gewijd aan de overwinning van ServiŽ en zijn leger op Bulgarije in de Eerste Wereldoorlog. De strijd die plaatsvond op de berg Kajmakcalan wordt beschouwd als een van de grootste veldslagen in de Servische geschiedenis.

Op het stenen monument hangen gedenkplaten voor alle generaals die aan deze slag hebben deelgenomen. Een ongekend moeilijke strijd vond plaats op een uitzonderlijk hoge hoogte van ruim 2.500 meter en vond plaats in de periode van 12 tot 30 september 1916. De Bulgaren noemden deze top "de stad Boris" en beschouwden deze als onoverwinnelijk. Het Servische leger noemde het de "Poort van de Vrijheid".

De ServiŽrs namen op weg naar huis stenen mee van de observatiepost op Kajmakcalan. Deze originele stenen bevinden zich in het Pionirski-park sinds 1944, toen de hoge muur en de poort van het oude paleis van Belgrado werden verwijderd en het park opnieuw werd ingericht voor openbaar gebruik.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman