TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker CTF 1 Grivegnée

Dit is bunker CTF 1.

De bunker ligt op het terrein van een oude kazerne genaamd 'La Chartreuse' in Luik en is gebouwd in 1817. La Chartreuse is in de jaren 80 van de vorige eeuw verlaten door het leger, sindsdien ligt het er desolaat en vervallen bij.

CTF staat voor 'Centraux téléphoniques' wat betekent dat de bunker een telefooncentrale is. Hij is niet bedoelt als verdedigingsbunker of schuilbunker. Er waren 34 CTF-bunkers binnen de gehele PFL. Deze bunkers voorzagen in de verbinden tussen de forten, bunkers en ondergrondse geheime telefooncellen T. , en C5.

Het is een desolaat en vervallen terrein waar je een 'unheimlich' gevoel krijgt. Op de muren is veel graffiti aangebracht en het geheel wordt aan zijn lot overgelaten. Alles van waarde (ijzer e.d.) is eruit gesloopt.

Deze CTF is dus naderhand in de jaren 30 van de vorige eeuw ingebouwd in de bestaande structuur. De vierkante opening aan de linkerzijde konden worden gebruikt om handgranaten naar buiten te laten vallen voor nabijheidsverdediging als de gevechtshandelingen tot aan de bunker waren genaderd. De kazerne zelf is door de Duitsers en naderhand door de Amerikanen gebruikt tijdens de tweede wereldoorlog.

Vanaf een van de ongeveer 200 ondergrondse geheime telefooncellen kon met een veldtelefoon contact worden gemaakt met een CTF en om vervolgens verbinding te vragen naar een fort om troepenbewegingen of aanwijzingen voor de vuurleiding van het fort door te geven.

De telefoonleidingen werden tussen de bunkers en de forten op 2 meter diepte gelegd. Enkel bij de forten zelf lagen ze 6 meter diep. Dit uit voorzorg voor de verwachte bombardementen op de forten met zwaar geschut. Op deze diepte zouden ze minder kwetsbaar zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski