TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Geheime Ondergrondse telefooncel 'T' Vaux-sous-Chèvremont

Dit is ondergrondse telefooncel T.

Hij bevindt zich in de voortuin, naast de parkeerplaatsen van het gemeentehuis. Op zich zou je hier zo voorbij gaan. Een gewoon stuk grond met een gewoon putdeksel.

Echter, dit putdeksel is niet het deksel van een riool, maar van een ondergrondse telefooncel. Daarvan zijn er ongeveer 200 aangelegd. In deze cellen kon een soldaat met zijn veldtelefoon verbinding maken met een van de 34 telefooncentrales ( Centraux telefonique) waarna men doorverbonden kon worden naar een van de bunkers of forten binnen het netwerk van de verdedigingslinies van de stad Luik, la Position Fortifiée de Liège.

Al deze putdeksels dragen de naam van fabrikant Elkington. De putdeksels zijn genummerd met 1509. Met een speciaal sleutel/ stuk gereedschap kon de deksel opengemaakt worden. Bij deze deksel is dat gat later toen de cel niet meer in gebruik was dichtgemaakt. Zie foto 5.

Doordat bij deze cel de toplaag met klinkers niet meer compleet is zie je duidelijk de afmetingen van de cel. De cel is zo'n 1,80 tot 2,20 diep, en men kon d.m.v. in de muur bevestigde klimbeugels afdalen en zijn veldtelefoon aansluiten. Dit is een goed bewaard voorbeeld hoe in stedelijke gebieden deze telefooncellen in wegdek werden weggewerkt.

Hoe veel er nog over zijn?

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski