TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Veldmaarschalk Sir John Dill

De Britse veldmaarschalk Sir John Dill (1881-1944) is de hoogste buitenlandse militaire officier die begraven ligt op de Arlington National Cemetery. Dill werd in 1937 geridderd, diende in de Zuid-Afrikaanse Oorlog en de Eerste Wereldoorlog en voerde tijdens het interbellum het bevel over Britse troepen in het mandaat van Palestina (nu Israël). Toen de Verenigde Staten in december 1941 de Tweede Wereldoorlog ingingen, werd Dill naar Washington D.C. gestuurd als vertegenwoordiger van de gecombineerde Britse en Amerikaanse stafchefs. President Franklin D. Roosevelt kende hem de Distinguished Service Medal toe voor zijn werk bij het veiligstellen van de samenwerking tussen Britse en Amerikaanse troepen. Door de invloed van zijn goede vriend generaal George C. Marshall (begraven in sectie 7) werd Dill begraven in Arlington via een gezamenlijke resolutie van het Congres die in december 1944 door president Franklin D. Roosevelt werd goedgekeurd.

De locatie, op de kruising van twee belangrijke begraafplaatswegen (Roosevelt en Grant Drives), werd geselecteerd vanwege maximale zichtbaarheid. Het monument werd onthuld door Marshall en op 1 november 1950 ingewijd door president Harry Truman. Tijdens de ceremonie beschreef Truman Dill als "een groot man" die "onze beide landen diende in de gemeenschappelijke strijd voor een vrije en fatsoenlijke wereld".

Het bronzen beeld, ontworpen door de internationaal befaamde ruiterbeeldhouwer Herbert Haseltine en gegoten in België, toont Sir Dill in een Brits militair uniform uit de Tweede Wereldoorlog, schrijlings op zijn paard. (Het is een van de twee ruiterstandbeelden op de begraafplaats; de andere eert generaal-majoor Philip Kearny.) Het monument staat op een gepolijste sokkel van donker graniet omgeven door een grijs plavuizen plein. Twee granieten kanonpalen flankeren de trap en het pad naar het standbeeld. Op de meerpalen bevatten bronzen schilden met ingelegde ivoren letters de tekst van de Congressional Joint Resolution ter ere van Dill en zijn Distinguished Service Medal-citaat.

Het voetstukontwerp wordt toegeschreven aan de bekende architecten William Welles Bosworth en Lawrence Grant White (van McKim, Mead & White). Het landschap, toegeschreven aan Leon H. Zach (Olmstead Brothers en hoofd van de Army Planning Branch), weerspiegelt de Beaux-Arts-stijl die gepopulariseerd werd door de City Beautiful Movement van het begin van de 20e eeuw.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: ANC App
  • Foto's: Anthony (Sharky) Ward