TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenktekens Gemeentehuis Bellaire

De gedenkplaten op de muur van het gemeentehuis van Bellaire herdenken de militaire- en de burgerslachtoffers van de eerste en de tweede wereldoorlog.

Wat hier opvalt is dat bij de gedenkplaat 1914-1918 ook het aantal in brand gestoken huizen en vermoorde burgers wordt vermeld. Dit vond plaats op 6 augustus 1914, 2 dagen nadat Duitsland België was binnengevallen. Er werden 6 huizen in brand gestoken en 3 burgers gefusileerd.

Het Duitse leger voerde een schrikbewind uit op de lokale bevolking. Daar waar de bevolking zich verzette, werden huizen in brand gestoken. Burgers die werden verdacht van spionage of vanuit hun huis schieten op de vijand, de zogenaamde franc-tireurs, (vrij schutters) werden gefusilleerd.

In de Belgische geschiedschrijving wordt over deze dorpen en steden als martelaarsteden gesproken. Met name Visé werd hard getroffen in deze eerste dagen van de oorlog.

Vandaar dat het aantal verbrande huizen en vermoorde burgers op meer gedenkplaten in deze regio vermeld staat.

Huizen die later met steun van de staat werden teruggebouwd kunnen vandaag de dag nog steeds gevonden en herkend worden. Ze hebben allen een speciale steen in de gevel met de letters ORD en een jaartal vanaf 1920 tot 1926. Zie als voorbeeld foto 4 en 5 van 3 huizen in Moelingen met ORD 1920. Deze huizen kan met terugvinden langs de gehele route van opmars van het Duitse leger. Onder andere in Soumagne, Barchon, Blegny, Dalhem, Warsage, Herve, Visé, Mouland, Fouron, Battice en Luik.

ORD betekent; Office des Régions Dévastées.

Dienst der verwoeste gebieden. Deze dienst was verantwoordelijk voor de wederopbouw van de gebieden waar het Duitse leger de huizen tijdens hun opmars in 1914 had platgebrand.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski