TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museum Jennie Wade House

Met kleine veranderingen en reparaties blijft het Jennie Wade House grotendeels zoals Jennie het meer dan 159 jaar geleden zou hebben gekend. De muren van het oude huis vertellen het verhaal van het huis en degenen die daar hun toevlucht zochten tegen de strijd. Oude foto van het Jennie Wade-huis

Mary Virginia "Jennie" Wade woonde in Breckenridge Street in Gettysburg, waar zij en haar moeder als naaisters werkten. Ze ontvluchtten hun huis in afwachting van de komende strijd en kozen ervoor om bij Jennie's zus Georgia McClellan te blijven. Dit was niet alleen voor hun eigen veiligheid, maar ook omdat Georgia hoogzwanger was en slechts een uur voordat het Zuidelijke leger in Gettysburg arriveerde, beviel.

Jennie zou verloofd zijn met korporaal Johnston "Jack" Skelly, een jeugdvriend die romantische interesse kreeg. Jack raakte gewond en gevangengenomen in Winchester, een feit dat Jennie nooit zou leren.

De Wades en McClellans vervulden hun patriottische plicht door brood en water te serveren aan de nabijgelegen strijdkrachten van de Unie. In de vroege ochtend van 3 juli begon Jennie een nieuwe partij deeg te kneden, zodat ze de soldaten konden blijven voorzien.

Diezelfde ochtend begonnen Zuidelijke soldaten te schieten op de noordkant van het huis, dat werd getroffen door meer dan 150 kogels. Eén zo'n kogel, een Minié-bal, ging door twee deuren en trof Jennie in de schouder, doordrong haar hart en kwam uiteindelijk tot rust in haar korset, waardoor haar leven op 3 juli 1863 omstreeks 08.30 uur eindigde.

Federale soldaten droegen Jennie’s lichaam naar de kelder – later zouden ze haar begraven. Jennie’s werk was niet voor niets: op 4 juli, de volgende dag, gebruikte haar moeder het deeg om vijftien broden te bakken voor de hongerige Union-soldaten.

Korporaal Skelly, Jennie's verloofde, heeft nooit van haar dood gehoord. Slechts een week later, op 12 juli, stierf hij in gevangenschap, voordat het nieuws hem had kunnen bereiken.

Tegenwoordig ligt Jennie begraven nabij Jack op de Evergreen Cemetery. Een monument markeert haar rustplaats, evenals een eeuwige Amerikaanse vlag die dag en nacht wappert. De enige andere vrouw die deze eer claimt, is Betsy Ross.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)