TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dodenplaquette Van Imhoffstraat 14

Op de gevel van deze woning is met medewerking van de Vereniging 18 juni een plaquette geplaatst ter herinnering aan de vroegere- en omgekomen bewoner:

Jan Brouwers
Geboren 9-8-1944 in Den Haag, omgekomen bij het Geallieerde vergissingsbombardement op het Bezuidenhout op 3-3-1945.

Het is onbekend waar Jan Brouwers is begraven. Mogelijk is er van hem niets teruggevonden of liggen zijn stoffelijke resten in het verzamelgraf op de Algemene Begraafplaats Den Haag Bezuidenhout. Hierin zijn een groot aantal bekende- en onbekende slachtoffers begraven.

Bombardement Bezuidenhout:

Het bombardement van 3-3-1945 was door een reeks van oorzaken een catastrofale vergissing. Het feitelijke doel waren de V-2 Lanceerinrichtingen in het Haagse Bos, maar de door 56 Engelse vliegtuigen afgeworpen bommen troffen de dicht bevolkte woonwijk. Naar schatting 532 mensen kwamen om het leven en vele anderen raakten gewond. Bijna 3400 huizen werden totaal verwoest of zwaar beschadigd. Het blus- en reddingswerk werd bovendien bemoeilijkt doordat er in de laatste maanden van de oorlog bijna geen materiaal meer voorhanden was en de hulpdiensten nog slechts gebrekkig functioneerden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen (1), Pieter Mielen (2, 3, 4, 5)
  • https://vereniging18juni.nl/
  • https://dodenboekbezuidenhout.nl/brouwers-jan/
  • https://www.bb45.nl/het-bombardement
  • https://www.rjarmy.nl