TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Romsée

Dit monument eert de 24 inwoners van Romsée en 9 onbekenden die door de 35e Duitse infanterie divisie uit Berlijn werden geëxecuteerd op 6 augustus 1914.

Dit was op de 2e dag van de oorlog voor België !

Te bedenken valt dat op 4 augustus 1914 de onverwachte aanval van Duitsland op neutraal België begon, zijn deze slachtoffer op de 2e dag van de aanval gefusilleerd.

Duitsland dacht België zonder al te veel weerstand te kunnen overlopen op hun veldtocht naar Frankrijk. Ze hadden het mis. België verdedigde zich met trots en zonder vrees.

Bekend is dat de Duitsers bij hun doortocht ieder verzet in de kiem smoorden. Opstandige burgers, die schoten op voorbij trekkende troepen, franc-tireurs, werden in het ergste geval gefusilleerd, en hun huizen in brand gestoken. Alles wat de doortocht naar Frankrijk vertraagde (Duitsland volgde het Von Schlieffenplan om via België de zwak verdedigde noordkant van Frankrijk aan te vallen, wat een nauwgezet tijdschema eiste), werd met bruut geweld neergeslagen. Frankrijk moest verslagen zijn voordat Rusland zijn leger had gemobiliseerd en Duitsland in een tweefrontenoorlog terecht zou komen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski