TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Korea Oorlogsgraf Wetteren

Op de begraafplaats van Wetteren ligt achteraan aan het grote Achttien Augustus-monument het graf van het enige Wetterse slachtoffer van de ‘vergeten oorlog’, namelijk het Korea-slachtoffer Camiel BRAECKMAN, geboren in Wetteren in 1926.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij al bij de weerstand. Zo was hij mee verantwoordelijk voor het opblazen van de Scheldebrug, zodat de Duitse bezetters er geen gebruik meer konden van maken.
Begin 1953 vertrok hij naar de oorlog in Korea uit idealisme en hij werd meteen naar de frontlinie gestuurd. Enkele maanden later, op 8 april 1953, sneuvelde hij daar op 27-jarige leeftijd. In september werd hij met militaire eer begraven in Wetteren.

In oktober 2021 werden, op verzoek van Defensie, voor het eerst de Korea-gesneuvelden herdacht. Het is de bedoeling om overal in het land het graf van al deze gesneuvelden te erkennen als oorlogsgraf, zodat het graf beschermd kan worden als een eeuwige concessie.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck