TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker BV 1 Jevoumont

Dit is de 1e bunker (BV 1) uit de sector Becco-Vesdre, en is gelegen naast een bospad in een bosperceel tussen de dorpen Becco en Spixe.

De sector BV maakt onderdeel uit van de 1e verdedigingslinie voor de stat Luik, La Position Fortifiée de Liège, PFL 1 en hoorde bij de line van Fort Tancrémont. Opvallend is dat deze bunker dus gezien zijn ligging niet bij de sector Sougné-Becco hoort. Hij ligt in linie met de bunkers van deze sector, in de nabijheid van bunker SB G en SB 11.

De bunker is deels overgroeid. De geschutsopening ligt naar het noorden in de richting van Theux. De bunker is toegankelijk en in goede staat. De muren van de bunker zijn aan alle zijden 1.3 meter dik, van gewapend beton. Rond de bunker staan nog een deel van de originele afzetpalen met prikkeldraad om het militair perceel aan te duiden.

De originele plankdragers en haken zijn nog aanwezig evenals een deel van het affuit voor de mitrailleur. Over dit deel kon de mitrailleur naar links en rechts bewogen worden.

De bunker heeft geen ventilatiegaten die bij de meeste bunkers boven de geschutsopening aanwezig zijn. De ruimte zou binnen afzienbare tijd vol rookgassen hangen, wat voor de aanwezige soldaten bedwelmend werkte. De ventilatie bij dit type bunker zal dan via de toegangsdeuren verlopen. Dit zal in deze bunker de lammellendeur (zie voor een voorbeeld van zo'n deur bunker SB 9 zijn geweest, die luchtdoorlatend was. De binnenzijde van de lammellendeur was deels afgedekt met een stalen plaat. Ook de buitendeur kon lucht doorlaten, er was een klein raampje aanwezig.

De haken aan de muur waren om uitrusting aan op te hangen. De plankdragers waren bedoelt om materialen weg te zetten zodat men er niet over kon struikelen. Te bedenken valt dat deze (en de meeste bunkers) niet waren aangesloten op het electriciteitsnet. Er kon een stormlamp aan het plafond, aan daarvoor speciaal aangebrachte haak worden opgehangen. Meer verlichting was er niet.

Zoals bij de meeste bunkers zijn na de oorlog toen de bunkers hun strategische waarde hadden verloren, de metalen luiken en deuren verwijderd en verkocht als schroot. Ook kwam het voor dat de bunkers tijdens de oorlog ontdaan werden van ijzer door de Duitsers en omgesmolten werd voor andere doeleinden. Als er gietijzeren observatiekoepels aanwezig waren, werden deze hergebruikt bij o.a. de atlantikwal. (Deze bunker had geen observatiekoepel.)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski