TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker SB 11 Spixhe

Bunker SB 11 ligt in het bos tussen de dorpjes Becco en Spixhe.

De bunker hoort bij sector Sougné-Becco (SB) van de 1e verdedigingslinie voor de stad Luik, la Posistion Fortifiée de Liège 1, (PFL 1).

De bunker is nagenoeg volledig overgroeid met klimop en doornstruiken en daardoor zo goed gecamoufleerd dat hij bijna onvindbaar is. Het is daardoor niet duidelijk of de bunker toegankelijk is. Ook de toegang (foto 3) is dusdanig begroeid met klimop en doornstruiken dat enkel door de vorm van de bunker herkenbaar is dat de toegang hier gelegen is. De muren van de bunker zijn aan alle zijden 1.3 meter dik, van gewapend beton. Ze waren bestand tegen beschietingen met 150mm granaten. Deze bunkers zijn gebouwd begin jaren 30.

Opvallend voor deze bunker is dat hij geen ventilatiegaten boven de geschutsopening heeft. Waarschijnlijk zal deze bunker ook geventileerd zijn geweest via de semi-open toegangsdeuren. Dat was aan de buitenzijde een stalen deur of een traliedeur bevestigd en aan de binnenzijde een stalen lamellendeur. zie bijvoorbeeld bunker SB 9.

Ook is de originele prikkeldraad omheining (foto 5), nog steeds aanwezig. Al is deze hier en daar door omgevallen bomen behoorlijk in de verdrukking gekomen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski