TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker C - Position Avancée Stavelot

De verdedigingslinies van de stad Luik, bekend als 'La Posistion Fortifiée de Liège' bestond uit 4 verdedigingslinies die rond Luik waren aangelegd. Ze bestond uit 16 forten met daartussen talloze liniebunkers.

Naast deze liniebunkers waren er ook zogenaamde 'Position Avancées', vooruitgeschoven posities. Deze lagen in Beusdael, Bilstain, Dolhain, Goé, Grunhaut, Henri-Chapelle, Hèvremont, Hockai, Hombourg, Jalhay, Limbourg, Malmedy en Stavelot.

Stavelot is de laatste en zuidelijkst gelegen stad die onder 'La Posistion Fortifiée de Liège' valt.

In deze stad staan een aantal vooruitgeschoven bunkers die onder 'La position
avancée' vallen. In totaal 7 bunkers, A tot en met G. Van deze bunkers lagen er 4 langs het riviertje de Amblève, A,B,C en G.

Bunker C ligt langs de Amblève aan de zuidkant van de stad. De bunker is door de jaren heen deels met grond bedekt geraakt. De ingang is daardoor niet meer zichtbaar. De bunker bewaakte samen met bunker B, de zuidoostkant van Stavelot aan een ondiep en doorwaadbaar gedeelte van de Amblève.

Het zijn kleine bunkers (2,5 x 2,5 m) die als waarneming- en beschermingsbunker werden gebruikt. Ze waren uitgerust met een mitrailleur. De gaten boven de geschutsopening diende voor ventilatie.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski