TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley De Peel - Het lot van de BJ-603 (#1)

Het lot van de BJ-603

Nadat de Duitsers aan het begin van de Tweede Wereldoorlog Britse steden hadden gebombardeerd, stuurden de geallieerden vele duizenden bommenwerpers naar Duitsland om daar allerlei doelen te bestoken.. De Duitsers ontwikkelden een doeltreffende luchtafweer met Flugzeugabwehrkanonen (Flak) en met jachtvliegtuigen die op den duur via radar vijandelijke bommenwerpers opspoorden en neerschoten.
In de nacht van 11 op 12 augustus 1942 werd rond 03:00 uur de Brite Vickers-Wellington III BJ-603 getroffen. Deze bommenwerper van het 156 Squadron (thuisbasis Alconbury) had samen met nog 158 toestellen Mainz gebombardeerd. Het tweemotorige toestel stortte neer in het Lieropse Leeuweriksbos, 7 kilometer zuidelijk van Helmond.
De 32-jarige piloot Charles Frederick Taylor kwam om het leven, net als zijn vier bemanningsleden. Dat waren waarnemer sergeant Robert William Moss (23), radiotelegrafist sergeant Donald Emslie Murray (22, Zuid-Afrika) en boordschutter John Alister Pearl (22).
De slachtoffers werden in Woensel begraven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen