Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Begraafplaats Mierlo

Bij een hergroepering van de geallieerden tijdens de bevrijdingsactie van Mierlo op 21 september 1944 werd er fel gevuurd op Duitse stellingen aan de overzijde van het Eindhovens kanaal in het gehucht Den Brand. Vanaf Het Oudven werd er hevig met mitrailleurvuur geschoten.

Buren hadden met elkaar een schuilkelder gemaakt om beschutting te hebben bij eventueel gevaar. Waarschijnlijk werd er ook artillerievuur gebruikt en is er een afgezwaaide mortiergranaat op hun schuilkelder terechtgekomen.

Bij de granaatinslag kwamen het gezin Sloots-van Oosterhout met vijf kinderen, twee buurjongens (Alphons en Christiaan van de Reek), Antoon Verheijen, Gerardus Meulendijk en een Joods meisje, Henrica Kramer uit Rotterdam, noodlottig om het leven. Een dertiende slachtoffer was DaniŽl van der Putten. Deze werd een honderd meter daarvandaan in een andere schuilkelder, aan de Kaldersedijk, door 'geweervuur' levensgevaarlijk verwond waaraan hij enkele dagen later in Eindhoven overleed.

Alle slachtoffers werden in een verzamelgraf op het parochiekerkhof van Mierlo begraven.

In dat verzamelgraf werden veertien lichamen begraven. Mierlonaar Manders werd in het Helmondse stadspark dood geschoten toen hij daar passeerde. Door de gemeentelijke autoriteiten werd hij als veertiende slachtoffer in het graf bijgelegd.

Laten we deze overledenen herdenken en er voor waken dat deze vreselijke tijden nooit meer terugkomen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Begraafplaats Mierlo
  • Foto's: Jeroen Koppes