TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Batterij aan den Zuider-Lingedijk

Deze aarden batterij werd aangelegd in 1845 tegen het noordwestelijk talud van de Lingedijk ten zuiden van Asperen. De batterij grendelde het Linge-acces af. In 1903 werd het aardwerk voorzien van een bomvrije betonnen schuilplaats. Dit is een vroeg voorbeeld van een betonnen schuilplaats bij een aarden tussenbatterij.
De batterij maakte deel uit van de Tussenstelling Zuider Lingedijk. Deze bestaat verder hoofdzakelijk uit kleine betonnen werken uit de 20e eeuw. De Nieuwe Zuider Lingedijk was hoofdverdedigingslijn van het brede inundeerbare gebied tussen de Linge en de Waal. Tezamen met het Fort bij Asperen, de Wapenplaats bij Asperen, het Fort bij Vuren en het Fort bij de Nieuwe Steeg vormden deze betonnen en andere werken de ondersteuning van de hoofdverdedigingslijn achter de inundatiezone in de toenmalige Asperense Polder en het Heukelemse Veld.

De geschutsopstelling werd gevormd door een tegen de dijk gelegen plateau met vier open aarden geschutsopstellingen, gescheiden door traversen, achter een boven het kruinniveau van de dijk gelegen, eveneens aarden borstwering. Het geheel begroeid met gras en is complementair met de naastgelegen granaatvrije, betonnen schuilplaats. De tussenbatterij ligt iets schuin ten opzichte van de dijkkruin en is hiermee nadrukkelijk op de bocht in de Linge ten zuidwesten van Acquoy gericht.

De batterij is tegenwoordig een Rijksmonument.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)