TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Generaal De Bonskazerne

De Generaal De Bonskazerne, gelegen in Grave, is een voormalige legerkazerne die zijn naam ontleent aan Andreas de Bons, een sleutelfiguur in de verdediging van de stad Grave tegen de Fransen in 1794. Deze kazerne staat vermeld als een rijksmonument.

De bouw van de kazerne begon in 1938 en omvatte zes legeringsgebouwen om twee bataljons infanterie en de regimentsstaf te huisvesten. De gehele Generaal De Bonskazerne werd naar verwachting in het najaar van 1939 voltooid.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, na het doorbreken van de Peel-Raamstelling op 10 mei 1940, werd de kazerne door de Duitsers in gebruik genomen. Tot aan de bevrijding werden zowel de Kriegsmarine, als eenheden van de Wehrmacht hier gelegerd.

Na de bevrijding werd de kazerne door geallieerde troepen bezet. Generaal Crerar verplaatste zijn hoofdkwartier hier naartoe en leidde vanaf deze locatie de bevrijding van de rest van Nederland (Victory Campaign) en de opmars naar de Elbe. In april 1945 ontving hij Veldmaarschalk Montgomery op deze plek.

Na 1945 keerde de Nederlandse Landmacht terug naar de kazerne om troepen op te leiden voor inzet in Nederlands-Indië. In 1994 werd besloten de Generaal De Bonskazerne af te stoten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: WW

Gerelateerde boeken