TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

John S. Thompson Brug

In de plannen werd Brug 11, de huidige John S. Thompson Brug over de Maas bij Grave, van twee kanten aangevallen. Waar het 504th Parachute Infantry Regiment voornamelijk ten noorden van de brug sprong, was enkel Company E belast met een sprong ten zuiden van de brug. Van deze compagnie sprong eigenlijk iedereen te vroeg, op ťťn stick na. Het was Lieutenant John Thompson die zag dat ze nog boven het nabijgelegen Velp waren. Hij sprong iets later en landde met 15 man vlak bij te brug. Wachten op de rest van de compagnie zou te lang duren, hij besloot direct tot de aanval over te gaan.

"We baanden ons een weg door verschillende slootjes. Wadend tot onze nek door het water. Ondertussen was het vuren vanuit het dorp en de gebouwen om ons heen aanzienlijk toegenomen. Ook werden we beschoten vanuit een gecamoufleerde luchtafweertoren op de zuidelijke toegangsweg tot de brug. [...] De luchtafweertoren bleef vuren, maar ondertussen ging het vuur over onze hoofden heen. Mijn bazooka-man, Robert McGraw, werkte zich een weg naar voren en vuurde drie schoten af, waarvan er twee in de top van de toren sloegen. Het kanon stopte toen met vuren."

De zuidkant van de brug werd zo veiliggesteld. Even later arriveerde een patrouille van het 2nd Battalion aan de noordkant van de brug. Lieutenant McCash van Company F stak vanuit het noorden de brug over om te kijken wat er aan de zuidkant gaande was. Hij rapporteerde om 16:00 uur dat Thompson met zijn stick de zuidkant had veroverd. Om 16:50 uur kon de bataljonscommandant "Bridge No. 11 is ours" rapporteren. Rond middernacht had het bataljon Grave veiliggesteld en een perimeter van 1,5 kilometer ten zuiden van de brug veroverd. Op 19 september, rond 08:30 uur, wist de 2nd Household Cavalry, de spits van XXX Corps de Amerikanen bij de brug van Grave te bereiken. Thompson: "Het was een mooi gezicht om hen de hele dag vanuit onze posities te zien met hun tanks en vrachtwagens."

Na de Tweede Wereldoorlog, kreeg de brug de naam van de Lieutenant John S. Thompson. Dit gebeurde tijdens de herdenking in september 2004 door de weduwe van John S. Thompson.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Knallende geweren, soldaten in uniform en parachutisten: even is het oorlog [FOTO'S]

sep2017

Knallende geweren, soldaten in uniform en parachutisten: even is het oorlog [FOTO'S]

GRAVE - Knallende geweren, soldaten in uniform en een lucht vol parachutisten. Het lijkt wel even oorlog dit weekend. Bij de kazematten in Grave vlakbij de brug over de Maas, wordt een deel van Operatie Market Garden nagespeeld. En in Eerde ziet de lucht even zwart van de parachutisten.

Lees meer

Fotoverslag

sep2016

Fotoverslag "Slag om de Elfde Brug" Grave 2016

In 2014 stonden we er al eens in de stromende rechten en in 2015 was het terrein een grote modderpoel... De John S. Thompson Brug in Grave. Ook dit jaar was er weer een evenement georganiseerd rond deze beroemde brug over de Maas. Gelukkig voor de deelnemers (en ons) was het dit keer stralend weer. Er was kamp opgezet en er waren zowel Amerikaanse als Duitse re-enactors aanwezig. Defensie was zo vriendelijk geweest om een Shermantank en een Sexton neer te zetten. Een Sexton is een 25-pounder gemonteerd op een Sherman onderstel. Deze voertuigen waren neergezet in verband met het 100-jarig bestaan van de tank.

Lees meer