John S. Thompson Brug

Op 17 september 1944 landde de peletonscommandant Luitenant John. S. Thompson van de 82nd Airborne Divisie met 16 van zijn mannen vlak naast de Graafsebrug. Deze brug ligt over de Maas ter hoogte van Grave.
Op een van de kazematten vlakbij de brug, stond afweergeschut. Dit werd onklaar gemaakt door een Amerikaanse Bazooka.
Uiteindelijk slaagde het peleton erin, om de zuidkant van de brug in te nemen. Later op diezelfde dag werd ook de noordkant van de brug ingenomen.

Na de Tweede Wereldoorlog, kreeg de brug de naam van de luitenant John S. Thompson. Dit gebeurde tijdens de herdenking in september 2004 door de weduwe van John S. Thompson.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marcel Jans
  • Foto's: Arjan Vrieze (1) & Marcel Jans(2,3)

Gerelateerde boeken

De slag om Arnhem
Operation Market-Garden

sep2017

Knallende geweren, soldaten in uniform en parachutisten: even is het oorlog [FOTO'S]

GRAVE - Knallende geweren, soldaten in uniform en een lucht vol parachutisten. Het lijkt wel even oorlog dit weekend. Bij de kazematten in Grave vlakbij de brug over de Maas, wordt een deel van Operatie Market Garden nagespeeld. En in Eerde ziet de lucht even zwart van de parachutisten.

Lees meer

sep2016

Fotoverslag "Slag om de Elfde Brug" Grave 2016

In 2014 stonden we er al eens in de stromende rechten en in 2015 was het terrein een grote modderpoel... De John S. Thompson Brug in Grave. Ook dit jaar was er weer een evenement georganiseerd rond deze beroemde brug over de Maas. Gelukkig voor de deelnemers (en ons) was het dit keer stralend weer. Er was kamp opgezet en er waren zowel Amerikaanse als Duitse re-enactors aanwezig. Defensie was zo vriendelijk geweest om een Shermantank en een Sexton neer te zetten. Een Sexton is een 25-pounder gemonteerd op een Sherman onderstel. Deze voertuigen waren neergezet in verband met het 100-jarig bestaan van de tank.

Lees meer