TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatiebord 14-18 Sambre Rouge - Dokter Emile Hautain

Dokter Emile HAUTAIN werd geboren in 1873 en vestigt zich in 1908 in Leernes. In augustus 1914 richt hij in de gemeentelijke meisjesschool van Fontaine-l’Evêque meteen post nr. 1284 van het Belgisch Rode Kruis in, aan de huidige rue de l’Enseignement. De echtgenote van de arts, Rose Demesse, en zijn dochter Marguerite, zijn alle twee verpleegster bij het Rode kruis. Zij vangen in hun huis heel wat gewonden op. De meest kritieke gevallen worden naar het ziekenhuis van de stad Fontaine overgebracht.

"De kasten vulden zich met allerlei voorraad, van vaatwerk tot het kleinste toiletvoorwerp. In onze kelders werden voedingswaren en drank gestapeld en onze kas vulde zich met geld" - Getuigenis van dokter Emile Hautain.

Door zijn grote toewijding en medische deskundigheid heeft dokter Emile Hautain heel wat leven kunnen redden. Uit erkentelijkheid krijgt dokter Emile Hautain in 1920 de medaille van Koning Albert die wordt uitgereikt aan burgers die liefdadigheid en nederigheid aan de dag legden. Hij wordt ook tot ridder in de Leopoldsorde gelsagen. In 1932 zal hij het verhaal van de gevechten en de omstandigheden waarin de gewonden moesten overleven publiceren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge

50.398698, 4.331651