TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatiebord 14-18 Sambre Rouge - Tijdelijk Gevangenenkamp

In de Eerste Wereldoorlog lag het aantal oorlogsgevangenen erg hoog. Tijdens het conflict werden iets meer dan 6,6 miljoen soldaten gevangen genomen, waarvan 2.250.000 door Duitsland. De Franse soldaten die in handen van de vijand vielen, moesten zwaar werk doen en leefden in moeilijke omstandigheden. Soldaten, maar soms ook burgers, werden in België gegijzeld en vastgehouden, of naar Duitsland gestuurd.

Tijdens de gevechten aan de Samber en van Mons dient deze hoeve minstens enkele maanden als kamp voor veelal Britse en enkele Franse gevangenen. Zodra de ingangsdeur dicht was, konden de Duitse autoriteiten dir gebouw erg makkelijk bewaken. Op de drie verdiepingen werden graan en voeder opgeslagen. Er huisden een vijftigtal gevangenen. Zij werkten overdag op het veld, onder het alziend oog van de Duitse soldaten.

Van 1940 tot 1944 vorderden de Duitsers de schuur van de hoeve op als loods voor hun wagenpark. Deze hoeve is bekend als de ‘Fourmeau-hoeve’, omdat ze tussen de twee wereldoorlogen in het bezit kwam van de familie met die naam.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge