TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley De Peel - Helenaveen: De Hoge Brug (#22)

Helenaveen: De Hoge Brug

Bastiaan de Zeeuw (24) uit Oudenhoorn (Voorne-Putten), was tweede luitenant in het Nederlandse leger. Als sectiecommandant moest hij in de Peel-Raamstelling tussen Helenaveen en Liessel de Hoge Brug over het Kanaal van Deurne verdedigen.
Op het uur U trad plan B in werking. De Zeeuw moest nu enkele turfschuiten tot zinken brengen, de Hoge Brug opblazen en zich naar Sluis 10 bij de Zuid-Willemsvaart reppen, om daar zonder beschutting de Duitsers tegen te houden.
De luitenant deed wat er van hem werd verwacht. Op 11 mei hielp hij bij Sluis 10 met zijn mitrailleur een onbekend aantal Duitse soldaten naar de andere wereld.
Het mocht niet baten. De Zeeuw werd in de maalstroom van de tijd meegenomen en vond zichzelf uiteindelijk bij Duinkerken terug op het Franse rampschip de Pavon. Toen de Duitsers dat bombardeerden kwam hij in de Noordzee terecht. Maanden later spoelde zijn stoffelijk overschot aan op Terschelling. Postuum kreeg Bastiaan de Zeeuw wegens uitzonderlijk dapper gedrag de Bronzen Leeuw, een prestigieuze militaire onderscheiding.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen

Gerelateerde boeken