TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley De Peel - Cornelius van Kootwijk (#9)

Cornelius van Kootwijk

Cor van Koolwijk uit Deest werd eind 1942 verplicht tewerkgesteld in Duitsland waar hij bijna twee jaar lang verbleef. Al die tijd was hij niet met verlof geweest, waardoor hij in januari 1945 besloot om zich als vrijwilliger bij de Waffen-SS te melden. Cor had te horen gekregen dat vrijwilligers zouden worden opgeleid in Nederland en dacht daar te kunnen deserteren. Na zijn aanhouding, na de bevrijding, kwam hij terecht in het voormalige concentratiekamp Vught waar Duitsers, collaborateurs en oorlogsmisdadigers opgesloten waren.

Door de zware gevechten lagen er zoveel mijnen en munitie in en om de Peel, dat mijnenruimers nog jaren nodig zouden hebben om die te ruimen.Daarom werden in het kamp in Vught vrijwilligers gevraagd voor het gevaarlijke werk.
Ook Cor meldde zich daarvoor aan en na een korte opleiding werd hij, samen met andere Nederlandse SS-ers naar Deurne gebracht.

Achter de woning van Sjaak Mennen , aan de huidige Vuurlinie in Neerkant, stonden de mijnenruimers met een groepje dicht bij elkaar en daarbij werd door een van hen op een mijn getrapt. Drie van de Nederlandse SS-ers, Cor van Koolwijk, Mathias Verheijden en Toon van Berkom en een Nederlandse bewaker, Herman Schutte, werden daarbij gedood.

Cor werd begraven op de begraafplaats in Deest.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen