TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley De Peel - Martien van der Lijnden (#12)

Martien van der Lijnden

Enkele honderden meters verder aan de Griendtsveenseweg ligt 'De Crisihoeve', het huis van Martien van der Eijnden: slager, helper van geallieerde piloten en onderduikers en verzetsstrijder. Tinus, in het verzet beter bekend als 'Watje', maakte deel uit van de Raad van Verzet groep Deurne en van de verzetsgroep de Zwarte Plak. De familie van der Eijnden zorgde op hun boerderij voor een veilige schuilplaats voor meerdere piloten en onderduikers.

Slechts weken voor de bevrijding, sloeg voor Martien het noodlot toe. Hij was op dinsdag 5 september, 'dolle dinsdag', op pad met Frits de Bruijn uit Asten, in het verzet bekend als 'Alphons'. De twee verzetslieden waren bezig met sabotage van de spoorlijn en op dat moment stopte een Duitse trein. Martien en Frits werden op heterdaad betrapt en geëxecuteerd. Het is onbekend hoe dat gebeurt is. Aan de verwondingen te zien bleek achteraf dat ze waarschijnlijk zijn doodgeslagen.

Martien werd begraven op het kerkhof in Zeilberg en werd postuum onderscheiden met de Amerikaanse Medal of Freedom.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen