TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kapel Kruisweg Onze-Lieve-Vrouw ter Nood Heiloo

Onze-Lieve-Vrouw ter Nood in Heiloo is de grootste Mariale bedevaartplaats in Nederland. De geschiedenis van het Heiligdom gaat terug tot het eind van de 14e eeuw.

In 1915 werden dertien kruiswegstaties gebouwd als onderdeel van het bedevaartscomplex. Langs een slingerend bospad dat begint en eindigt aan de noodkerk zijn op regelmatige afstand van elkaar dertien kruiswegstaties opgetrokken in de vorm van dertien identieke kleine kapelletjes. Een rondboogopening in de voorgevel biedt uitzicht op een halfrond tegeltableau in de achterwand van de ondiepe kapel. Hierop is telkens één van de veertien staties uit het lijdensverhaal van Christus afgebeeld. De vloer van de kapel is betegeld met witte en lichtgele tegels in schaakbordpatroon. Vóór elke kapel staat een houten knielbank.

Kruisweg 10de statie : "Jezus wordt van zijn klederen beroofd.
Bij Zijn aankomst op de Calvarieberg geven ze de Heer wat wijn gemengd met gal te drinken. Jezus proeft ervan uit dank voor deze kleine liefdedienst, maar wil er toch niet van drinken. Hij levert Zich uit aan de dood in de volle vrijheid der Liefde.
Daarna scheuren de soldaten Christus de kleren van het lijf."

In deze kapel wordt de link gelegd met de soldaten van de tweede wereldoorlog die gevallen zijn voor het vaderland, "Overwin het kwade door het goede".
Links en rechts staan namen van slachtoffers van kleine Nederlandse dorpen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Ton Goedhart

52.34965, 4.41532