TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Oranjelaan 47

Sinds 2015 zijn er in Rijswijk diverse struikelstenen geplaatst ter herinnering aan weggevoerde Joodse inwoners of verzetslieden uit Rijswijk.

Sinds 11 april 2024 liggen er vier struikelstenen voor het huis aan de Oranjelaan 47.

Ze zijn geplaatst ter nagedachtenis aan de broers Piet, Pim en Nol Breebaart en hun vriend Albert Kleijn die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Neuengamme (in de buurt van Hamburg) zijn omgekomen. De vier mannen waren lid van het verzet.

Bij het leggen van de struikelstenen waren vier generaties nabestaanden aanwezig, waaronder Ank van der Put, de 95-jarige zus van Albert Kleijn, en Pim Breebaart, de zoon van Bram, de enige van de vier broers die de oorlog overleeft heeft.

Het huis aan de Oranjelaan 47 was de thuisbasis van een verzetsgroep. Op 12 december 1944 werden bij een inval de vier broers en hun vriend opgepakt. Via het Oranjehotel in Scheveningen werden ze op transport gezet naar Duitsland. Bram wist tijdens het transport te ontsnappen en kon daardoor de oorlog overleven.

Stolpersteine zijn een initiatief uit 1997 van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij begon met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Inmiddels liggen er in vele landen al Stolpersteine.

De stenen zijn een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.
Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10 cm, aan de bovenzijde van messing waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst. De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer.

Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument. Zijn motto is: 'EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS'.

Borne was op 29 november 2007 de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine werden gelegd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Pieter Mielen en Ed Lewandowski
  • Foto's: Pieter Mielen
  • https://www.historischeverenigingrijswijk.nl/nieuws.php