TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Vilgert 42

Deze messing plaquette (Stolperstein of struikelsteen), die is gelegd op 5-5-2025 herdenkt:

* MARY WINNIK (geb. 1937, verraden, gearresteerd 4-7-1944, geïnterneerd 13-7-1944 in Westerbork, gedeporteerd 3-9-1944, vermoord 6-9-1944 Auschwitz).

Deze Stolperstein ligt hier voor een Joods oorlogsslachtoffer, vervolgd, gedeporteerd en vermoord in de Tweede Wereldoorlog.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het nationaalsocialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor een verblijfplaats van (meestal Joodse) slachtoffers van de nazi's. Elke plaquette is voorzien van de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en het lot van deze mensen. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

De treurige geschiedenis van Mary Winnik

Mary was een jong joods meisje, dat door het Amsterdamse studenten verzet, naar Limburg (Velden) werd geloodst. Ze moest haar ouders verlaten om veilig te kunnen zijn. Voor een klein kind moet dat erg moeilijk zijn geweest. Haar onderduikgevers namen haar op, en Mary leefde er vrij onbezorgd tot juli 1944. Toen werd zij op een brute manier weggehaald bij haar onderduikfamilie. Hiervoor tekende Johan Berendsen, die werkte voor de AKD. Hij joeg niet alleen op jongemannen voor de Arbeitseinsatz, maar ook op Joden. Eerst werd Mary in de politiepost in Velden in gesloten. Vandaar uit bracht Berendsen Mary en Annie (Koekoek) naar Venlo. Daar sleten ze nog een paar dagen in de politiecel. Van daar werden ze met de taxi naar Westerbork gebracht. Vanuit Westerbork ging Mary met het laatste transport naar Auschwitz. Op dat laatste transport bevond zich ook de familie Frank. Bij aankomst in Auschwitz werd Mary die zelfde dag nog vermoord. Haar naam is nu terug in Velden. Voor altijd een onderdeel van de geschiedenis, die blijvend herinnerd wordt met deze steen.




Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)