TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Halifax LV905

De Halifax LV905 MK III, een bommenwerper van de Britse Royal Airforce (RAF), stortte in de nacht van 24 op 25 mei 1944 neer in de Oranjepolder bij het Brabantse Hank (nu deel van de gemeente Werkendam). Het vliegtuig maakte deel uit van een armada van 432 vliegtuigen voor een bombardement op een spoorwegemplacement bij het Duitse Aken.

Op de weg terug naar Engeland werd de Halifax door een Duitse nachtjager van het type Messerschmitt neergeschoten. Alle zeven bemanningsleden afkomstig uit Engeland, Canada, Zuid-Afrika en Rhodesië (nu Zimbabwe) van het toestel kwamen om het leven. Twee stoffelijke overschotten zijn na de crash geborgen, van wie één persoon kon worden geïdentificeerd. Het was staartschutter sergeant George Hurbert Butler. Hij en het andere geborgen slachtoffer liggen al geruime tijd begraven op de erebegraafplaats Jonkerbos te Nijmegen. Hoewel de overige vijf bemanningsleden indertijd formeel ook een graf hebben gekregen op Jonkerbos, werd voor de start van de berging aangenomen dat hun stoffelijke resten zich nog in of om het wrak bevonden. Dit vermoeden bleek juist. Na berging van het toestel, meer dan 60 jaar nadat het neergestort was, zijn de stoffelijke resten bijgezet bij de graven in Jonkerbos War Cemetery.

De bemanning van de Halifax LV905 bestond uit oorlogsvrijwilligers afkomstig uit Engeland en Canada. Het waren goede vrienden die al de nodige ervaring hadden opgedaan. Hun toestel doopten zij om tot "Willy". Dit kan de bijnaam zijn van de piloot Wilson. Ook kan deze bijnaam een afgeleide zijn van de code EY-W, de toestelcode. Voor deze crew was dit haar 21ste missie.

Het monument in Hank staat op de plaats waar het toestel is neergestort en herdenkt de omgekomen bemanning.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gemeente Werkendam
  • Foto's: Frank Overman (1, 2, 3), Fedor de Vries (4, 5)