TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingskruis Regis Charles Deleuze Werkhoven

Op landgoed Beverweerd in Werkhoven staat in de berm van De Laan een wit herdenkingskruis. In het nabijgelegen weiland stortte op 25 februari 1945 een vliegtuig van de Royal Air Force neer. Het was Hawker Tempest EJ775 van RAF 274 Squadron. Na een bombardementsvlucht boven Duitsland werd het vliegtuig getroffen door luchtafweergeschut en stortte neer. De piloot, F/Lt. Regis Deleuze, overleed in de armen van de gravin Zu Castell - Castell.

Op 2 maart werd Deleuze begraven op de Algemene Begraafplaats in Werkhoven. Pas later werd hij op grond van zijn gebitgegevens geïdentificeerd. Hij werd herbegraven in het bijzijn van zijn moeder. Later heeft de familie hem doen overplaatsen naar de begraafplaats Evere bij Brussel, waar zijn grootouders woonden.

Op de plek waar de piloot om het leven kwam werd een houten kruis geplaatst, dat in 1946 werd vervangen door het huidige model. In 1990 werd een nieuw marmeren kruis geplaatst, nadat op het kruis dat in 1968 was geplaatst de naam van de piloot verkeerd was gespeld.

De tekst op het kruis luidt:

FLT REGIS DELEUZE
PER ARDUA AD ASTRA
(via moeilijkheden naar de sterren)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)