TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Joods Museum

Het Joods Museum vertelt de geschiedenis van de Joden in Nederland vanaf de 17e eeuw tot heden. Uiteraard is er daarbij ook aandacht voor de vervolging en uitsluiting van de Joden gedurende de 2e Wereldoorlog.

De collectie van het museum bestaat uit meer dan 13.000 kunstvoorwerpen, ceremoniële- en historische objecten. Een klein gedeelte van deze collectie is te bezichtigen in het museum, ook worden veel objecten gebruikt voor tentoonstellingen. Een groot deel hiervan bestaat uit door de Duitsers geroofde Joodse eigendommen. Deze eigendommen werden in 1946 vanuit Duitsland via het Amerikaanse Central Collecting Point teruggebracht naar Nederland. Vanaf 1955 is een gedeelte hiervan te zien in het museum. Op de website van het museum is de gehele collectie te bekijken.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

52.367329, 4.903942

Joods Historisch Museum wijzigt naam in Joods Museum

nov2021

Joods Historisch Museum wijzigt naam in Joods Museum

Het Amsterdamse Joods Historisch Museum heet vanaf nu Joods Museum. Reden van de naamswijziging is dat het museum niet alleen over de geschiedenis vertelt, maar ook over het heden en de toekomst. De term historisch past daardoor niet langer bij het aanbod van tentoonstellingen en programma's.

Lees meer

Dat Joodse kinderen zich in oorlogstijd schuil hielden in Oud Gastel wist niemand

jan2021

Dat Joodse kinderen zich in oorlogstijd schuil hielden in Oud Gastel wist niemand

Bij nader inzien is een foto aangeleverd vanuit Zeeland aangeleverde foto niet in Yerseke, maar in Oud Gastel gemaakt. De foto komt uit een collectie van het Joods Historische Museum. Het handgeschreven bijschrift luidt: ‘Ter herinnering aan je onderduiktijd van 29.5.’43 tot 1.11.’44 te Oud-Gastel in het Vlissingsch Kindertehuis bij Zuster Dop. Daar gebleven en met het kindertehuis naar Yerseke vertrokken op 16 januari ‘45 tot 4 augustus ‘45'.

Lees meer