TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Museum Vliegbasis Deelen

Vliegveld Deelen heeft een interessante geschiedenis. De Duitse Luftwaffe bouwde de simpele grasbaan uit de jaren '30 uit tot een grote Nachtjager basis. Fliegerhorst Deelen was in feite de geboortegrond van het Duitse Nacht Jagd Geschwader 1. De tentoonstelling in het museum toont de ontwikkeling van de vliegbasis Deelen vanaf de oorlogstijd middels vele interessante foto's en voorwerpen uit de collecties van DAEG-leden (Dutch Aircraft Examination Group) en schenkingen van inwoners en ex-Luchtmacht personeelsleden. Het museum kent drie verschillende exposities.

Luchtoorlog 1939-1945
Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn er ongeveer 7.500 vliegtuigen op Nederlands grondgebied neergestort. Duizenden vliegers raakten daarbij gewond of werden gedood onder vaak dramatische omstandigheden.

Nachtjacht
Dit gedeelte van het museum is gewijd aan de heroische nachtelijke luchtoorlog die zich vanaf 1941 boven ons land ontwikkelde. De tentoonstelling laat de ontwikkeling van dit nieuwe wapen zien door in te gaan op de verschillende tactieken die door de Geallieerden en de Duitsers gebruikt werden en de ontwikkeling van radar.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Barry van Veen
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 2, 5), Arjan Vrieze (3, 4)
Politie vindt gestolen Duits seinpistool uit Arnhem terug in Groningen

aug2017

Politie vindt gestolen Duits seinpistool uit Arnhem terug in Groningen

Een Duits seinpistool dat iets meer dan een jaar geleden gestolen werd uit het Museum vliegbasis Deelen is teruggevonden in Groningen. Het unieke dubbelloops pistool werd gestolen uit een vitrine in het museum. Vandaag is het teruggebracht door de politie.

Lees meer

Gedumpt in Deelen: de ME 262 van Elden

feb2017

Gedumpt in Deelen: de ME 262 van Elden

In oktober 2014 kwamen ze bij toeval boven de grond: de resten van een Duitse Messerschmitt 262 straaljager. Medewerkers van Museum Vliegbasis Deelen onderzochten een aantal dichtgegooide bomkraters op het terrein, waarvan bekend is dat de Duitsers daar nog wel eens wat rommel ingooiden. Wie weet wat er boven komt, was de gedachte. Het bleken de resten van een ME 262, de eerste operationele straaljager van de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer