TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museum Vliegbasis Deelen

Vliegveld Deelen heeft een interessante geschiedenis. De Duitse Luftwaffe bouwde de simpele grasbaan uit de jaren '30 uit tot een grote Nachtjager basis. Fliegerhorst Deelen was in feite de geboortegrond van het Duitse Nacht Jagd Geschwader 1. De tentoonstelling in het museum toont de ontwikkeling van de vliegbasis Deelen vanaf de oorlogstijd middels vele interessante foto's en voorwerpen uit de collecties van DAEG-leden (Dutch Aircraft Examination Group) en schenkingen van inwoners en ex-Luchtmacht personeelsleden. Het museum kent drie verschillende exposities.

Luchtoorlog 1939-1945
Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn er ongeveer 7.500 vliegtuigen op Nederlands grondgebied neergestort. Duizenden vliegers raakten daarbij gewond of werden gedood onder vaak dramatische omstandigheden.

Nachtjacht
Dit gedeelte van het museum is gewijd aan de heroische nachtelijke luchtoorlog die zich vanaf 1941 boven ons land ontwikkelde. De tentoonstelling laat de ontwikkeling van dit nieuwe wapen zien door in te gaan op de verschillende tactieken die door de Geallieerden en de Duitsers gebruikt werden en de ontwikkeling van radar.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Barry van Veen
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 2, 5), Arjan Vrieze (3, 4)

52.06139, 5.89755

Twee zware vliegtuigbommen uit Tweede Wereldoorlog gevonden vliegbasis Deelen

okt2021

Twee zware vliegtuigbommen uit Tweede Wereldoorlog gevonden vliegbasis Deelen

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) laat vrijdag twee zware vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog ploffen ten noorden van Arnhem op de Veluwe. Donderdag is ook al een zware, oude bom tot ontploffing gebracht. De drie vliegtuigbommen zijn gevonden bij bodemonderzoek op Vliegbasis Deelen, dat deze week van start is gegaan. Het bodemonderzoek gaat drie weken duren volgens het Defensie Helikopter Commando.

Lees meer

Restauratie Adelaerthoeve: van vliegtuighangar naar B&B

mrt2021

Restauratie Adelaerthoeve: van vliegtuighangar naar B&B

Arnhem - Rijksmonument de Adelaerthoeve op vliegveld Deelen in Arnhem wordt volledig gerestaureerd. ďDoor de restauratie blijft dit bijzondere gebouw bewaard voor de toekomstĒ, aldus de provincie.

Lees meer