TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Oorlogsgraven van het Gemenebest Algemene Begraafplaats Hei- en Boeicop

Op de Algemene Begraafplaats van Hei- en Boeicop (gemeente Vijfheerenlanden) liggen zes vliegeniers uit het Gemenebest begraven.

Op de plaquette bij de graven staat de volgende tekst:

In de nacht van 22 op 23 augustus 1943 keerde een Engelse Avro Lancaster DV228 terug van zijn missie: het bombarderen van IG. Farben fabrieken in Leverkusen Duitsland.
Op de terugvlucht naar zijn basis in Syerston Engeland, werd deze RAF bommenwerper boven Hei- en Boeicop door een Duitse nachtjager, genavigeerd vanuit het radarstation Schoonrewoerd, aangeschoten, waarna hij brandend neerstortte.
Zes mannen verloren hier hun kostbare leven. Alleen sergeant S. Williamson lukte het op tijd uit het vliegtuig te springen.

Op 24 augustus 1943 werden de zes omgekomen soldaten op deze plek begraven. Elk jaar op 4 mei herdenken wij hier op deze plaats in Hei- en Boeicop onze helden:

sergeant S.J. Banting, wireless operator/air gunner RAF
sergeant R.W. Horwood, air gunner RAF
sergeant E. Johnson, air gunner, RCAF
sergeant J. Punter, navigator, RAF
sergeant T.F. Watkins, flight engineer, RAF
officier J.A. Spencer, pilot, RAF

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dick de Bruijne
  • Foto's: Dick de Bruijne (1,2,3,4) & Fedor de Vries (5)