TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Wellington HZ520

Op 22 juni 1943 om 1.20 uur stortte langs de Fressevenweg in het Noord-Brabantse Bergeijk een bommenwerper neer. De Wellington HZ520 van het 429ste Squadron werd naar beneden gehaald door de Duitse nachtjager Hauptmann Werner Baake. Het verongelukte toestel nam deel aan een bombardement op het Duitse Krefeld. Dezelfde nacht claimde Leutnant Baake van Nachtjagdgeschwader 1./NJG1 ook een Halifax die crashte in de omgeving van Uden. Voor 41 toestellen die hij tijdens WO II uit de lucht schoot, ontving Werner Baake het "Ritterkreuz" op 27 juli 1944.

Het monument bestaat uit een gemetselde sokkel en daar bovenop een gepolijste granietsteen met volgende gebeitelde tekst:
In de nacht van 21 op 22 juni 1943 is nabij deze bomkrater neergestort WELLINGTON HZ520
Twee bemanningsleden kwamen om
F/Sgt H.V. Holmes Ė RAF
F/O D. S. Milne - RCAF
Krijgsgevangen
F/Sgt E.A.Eams Ė RAF
F/O E.F. Lapham Ė RAF
W/O W.H. Wright Ė RAF
Onthuld door E.F. Lapham op 11 september 1994


Tien meter achter het monument ligt de krater.

De twee gesneuvelde bemanningsleden kregen een rustplaats op het Britse kerkhof in Woensel (Eindhoven). Op de gemetselde sokkel bevindt zich aan de voorzijde een kopergravure met de beeltenis van F/O Lapham.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Renť Winters
  • Foto's: Renť Winters