TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatie- en Documentatiecentrum van het Proces van Neurenberg

De processen
Het idee dat de oorlogsmisdadigers van de Tweede Wereldoorlog moeten worden gestraft, ontstaat al tijdens de oorlog. De 24, nog levende, belangrijkste top-nazi’s zullen in, wat bekend komt te staan als het proces van de eeuw, berecht worden van hun oorlogsmisdaden. Naast Göring en Hess stonden ook generaals als Wilhelm Keitel en 'rijkscommissaris van Nederland' Arthur Seyss-Inquart terecht. Elf nazi-kopstukken kregen de doodstraf waaronder laatst genoemde. De anderen kregen lange gevangenisstraffen terwijl een klein aantal werden vrijgesproken. Rechtszaal 600 zou als decor fungeren als wat bekend zou komen te staan als de Neurenberg processen.

Geschiedenis
De zaal, onderdeel van het Neurenbergs Paleis van Justitie, was overigens al lang voor de WO II-processen in gebruik: in 1925 moest Adolf Hitler er getuigen in een relatief kleine zaak tegen de uitgever van het nazi-krantje Der Stürmer, Julius Streicher. Ook rechters van het naziregime spraken 'recht' in de zaal; in die tijd werden er zeker tachtig doodvonnissen uitgesproken.

Neurenberg
De Geallieerden kozen voor Neurenberg om een aantal redenen. Zo lag de stad centraal in het Duitse Rijk. Het paleis van justitie was een van de weinige in het gebombardeerde Duitsland dat nog overeind stond. Bovendien bevond zich achter het gebouw een grote gevangenis. Ook was de stad waar de nazipartij haar grootse 'partijdagen' hield. Verder kondigden de nazi's in Neurenberg hun beruchte rassenwetten af zodat het symbolisch ook goed was dat het proces van de eeuw hier werd gehouden.

Het Proces van Neurenberg is wel het bekendste, maar niet het enige proces dat na WW2 in Neurenberg gehouden werd. Tot 2010 werd de zaal gebruikt als rechtbank en was dus niet toegankelijk voor toeristen.

Documentatiecentrum
Aan het einde van 2010, is op de bovenste verdieping van het gerechtsgebouw een nieuw informatie- en documentatiecentrum gebouwd, de "Memorial Neurenberg". Het geeft inzicht in de verdachten en hun misdaden, de zogenaamde Neurenberg follow-up Trials van 1946-1949 en de impact van de processen van Neurenberg tot aan de dag van vandaag.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Cheapskatetravel
  • Foto's: Henny van Loenen (1, 2, 3, 4, 5), Jan de Jager (6), Koos Winkelman (7, 8)

Gerelateerde boeken

49.454369, 11.048099

Fascinerende verslagen uit Neurenberg, ‘bastion van verveling’ ?????

feb2021

Fascinerende verslagen uit Neurenberg, ‘bastion van verveling’ ?????

Steffen Radlmaier verzamelde fraaie ooggetuigenverslagen van het eerste proces in Neurenberg, waar de verveling gauw de overhand kreeg. Hoofd­aanklager Benjamin Ferencz, 100 jaar inmiddels, blijft in zijn boekje vaak hangen in kalenderwijsheden. 

Lees meer

Het naziproces dat de wereld schokte

nov2020

Het naziproces dat de wereld schokte

Een niet eens zo grote rechtszaal met lusters die de bombardementen overleefd hadden. Achter de beklaagden: een wandklok die nog werkte. In de beklaagdenbank: 21 nazikopstukken die verantwoordelijk waren voor miljoenen doden verspreid over Europa. 20 november 1945 was de dag waarop in Nürnberg een proces begon dat geen precedent kende, en de wereld een ijkpunt schonk.

Lees meer

Lees meer (30)