TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Brugkazemat Lent Oost

Deze kazemat is een zogenaamde rivierkazemat, bestaande uit drie verdiepingen en bewapend met kanon en mitrailleur. De kazemat werd in 1936 gebouwd samen met twee andere kazematten in de buurt. De kazematten vervulden een belangrijke rol in het vernietigen van de spoor- en verkeersbruggen over de Waal, zodra het Duitse leger Nederland zou binnenvallen. Zo moest een opmars tot stilstand gebracht worden.

Na de capitulatie van Nederland werden verdedigingswerken onbruikbaar gemaakt en systematisch ontmanteld. Aan de rivierkazematten werd geen belang gehecht. Dit veranderde in de eerste helft van 1943, toen de herstelde verkeersbrug weer in gebruik kwam. Hierdoor kwamen de kazematten weer in beeld. Het Duitse leger hield rekening met een aanval op de bruggen, nu vanuit het westen. Op de zuidelijke oever richtten zij het Valkhof voor de verdediging in en op de noordelijke afrit verschenen een zware betonnen versperring en luchtdoelkanonnen. Beide bruggen over de Waal werden voorbereid voor vernieling. De rivierkazematten waren weer opbergplaats voor ontstekingsmiddelen. Op de daken van Lent-Midden en Lent-Oost werd bovendien een zoeklicht geplaatst.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Traces of war
  • Foto's: Peter Schipper