Valkhofbunker

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gelegerde Duitsers in 1943 in het Valkhofpark een vesting gebouwd van een drietal bunkers. Dit werd gedaan uit vrees voor een invasie aan de kust, waarna doorgestoten kon worden richting het Ruhrgebied. Naast de Valkhofbunker bestond de vesting in het park uit nog twee bunkers, gelegen van de kant van de BelvťdŤre en aan de zuidkant van het park.

De bemande vesting zorgde er voor dat het de geallieerden op 19 september 1944 niet lukte om de Waalbrug te bereiken, waardoor er later een oversteek gedaan werd op een andere plek, waar nu een nieuwe stadsburg ligt.

De bunker op het Valkhof heeft twee schietgaten, zowel richting Waalbrug als richting spoorbrug. De oorspronkelijke drie bunkers van de vesting waren verbonden met elkaar via een loopgravenstelsel. Van de drie bunkers is echter alleen deze Valkhofbunker over. De andere bunkers zijn respectievelijk in 1947 (zuidelijke) en 1984 (BelvťdŤre) afgebroken.

De Valkhofbunker werd in 2011 herontdekt, waarna een onderzoek en renovatie werd gestart, zodat de bunker op 25 oktober 2015 weer opengesteld kon worden voor het publiek.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

sep2017

Stichting Valkhofbunker onthult unieke kaart uit WOII

NIJMEGEN - Stichting Valkhofbunker presenteert op zaterdag 9 september een unieke vondst in verband met de gevechtshandelingen in Nijmegen in september 1944. Het gaat om een zogenoemd oleaat, een doorzichtig inlegvel waarop de route op een kaart is overgetrokken.

Lees meer